Pest megyei válogatott siker: a Külvárosi Kávéháztól Cegléden át Makóig

2014. december. 12., 11:54   |    

Pest megyei válogatott siker: a Külvárosi Kávéháztól Cegléden át Makóig

A 2013 után másodízben megrendezett Megyei Válogatottak Országos Nagypályás Tornájának újabb sorozatára való felkészülést Pest megye rendkívül komolyan vette, melynek meg is lett az eredménye a selejtezőcsoportból való továbbjutás formájában. Az említett térség rendezőként és a pályán egyaránt mindent megtett, hogy megadja a módját ennek a rangos sorozatnak, kezdve a szakmai stáb kiválasztásától a felkészülésen át, egészen a 2-es csoport küzdelmeinek lebonyolításáig.

A Megyei Válogatottak Országos Nagypályás Tornájának 2-es csoportjának küzdelmei egyben az 1983-ban életre hívott, immáron 32. alkalommal megrendezett. Pest Megyei Labdarúgótorna (13. Turóczi Béla Emléktorna). A korábban Duna Kupa, illetve Húsvéti Kupa elnevezést (is) viselő nagyszabású rendezvény – az akkori elnökség döntése értelmében – 2002 óta viseli Turóczi Béla, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség (PMLSZ) néhai főtitkárának nevét. A megye labdarúgását irányító PMLSZ – amely 2011. január elseje óta a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóságaként végzi tevékenységét – által szervezett hagyományos labdarúgótorna névadója fogalomnak számít Pest megye sportéletében. A megyei válogatottak tornájára történő előkészületek november utolsó előtti péntekén kezdődtek, amikor egy „futballközeli” – az egykori ferencvárosi kedvenc, a korábbi 49-szeres válogatott Lisztes Krisztián által üzemeltetett Külvárosi Kávéház és Étteremben – helyszínen az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságának vezetősége a felsőházi megyei I. osztályú klubok elnökeit és vezetőedzőit látta vendégül egy szakmai ebédre. Ekkor már tudvalevő volt, hogy a közép-magyarországi régió válogatottját Csank János volt szövetségi kapitány irányítja majd, aki az Érdi VSE szakvezetőjét, Limperger Zsoltot, valamint a Viadukt-Biatorbágyot gardírozó Schindler Szabolcsot kérte fel segítőjének.

A következő állomás november 24-én, hétfőn volt, amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest megyei igazgatója, Benkő Tamás meghívására Losonczy László Bács-Kiskun megyei igazgató, Szpisják Zsolt Békés megyei igazgató és Varga Zsolt Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgató részvételével került sor arra az egyeztetésre, amelyen a házigazda igazgatóság részéről Boross Tamás, míg Bács-Kiskun megyéből Kerpics Ferenc is részt vett. Nógrádi Tibor Csongrád megyei igazgató más hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a megbeszélésen, amelynek legizgalmasabb része minden bizonnyal a párosítások elkészítése volt. A sorsolás után számos technikai és szervezési kérdést egyeztettek az érintettek, így megállapodtak valamennyi mérkőzés esetén a csapatok mezéről, és a nevezhető labdarúgók számáról, valamint a pontos programról is.

A futballpályán való felkészülés kezdeti lépéseként a szakmai stáb által összehívott válogatott bő, 30 fős kerete november 26-án, Gödöllőn találkozott először, ahol egymás közötti játék, majd meleg tea és zsíros kenyér elfogyasztása is szerepelt a programban. A válogatott ugyanezen, közös foglalkozásának napján a pmlsz.hu tette közzé elsőként a bő keretbe meghívott 32 labdarúgó nevét, posztját és klubját. Két nappal az egymás közötti játékot jelentő, meghívott labdarúgók részvételével lezajló kiválasztó után a gárda az NB III, Közép-csoportjában az ősz végén listavezető Vác FC csapata ellen lépett pályára, ugyancsak a gödöllői Táncsics Mihály úti sportcentrum műfüves pályáján. Az összesen négy szakaszra bontott mérkőzés végén Csank János a válogatottban szereplő játékosai teljesítményére lehetett büszkébb, lévén a Pest megyei válogatott 3-2-re legyőzte a váciakat (akiknek ugyebár Csank János a vezetőedzője).

A szakvezetés december 1-jén, hétfőn hirdette ki annak a 22 játékosnak és két tartalék labdarúgónak a nevét, akik végül már a torna előtt egy nappal, december 5-én, pénteken elutaztak Ceglédre, hogy a helyszínen egy utolsó edzésen vegyenek részt. A programjukban szerepelt továbbá egy újszilvási látogatás, ahol először a TAO támogatásoknak köszönhetően felújított sporttelepen tettek látogatást, majd a Bolyhos szeszfőzdét járhatták be a vacsora előtt. Másnap a mérkőzések után nyílt lehetőség némi pihenésre a termálfürdőben, ezzel még jobban összekovácsolva a közösséget.

Pest megye válogatottja az első meccsén a címvédő Csongrád megyével találkozott és nagy küzdelemben végül 2–1-re győzte le a tavalyi bajnokot. A szombati játéknap délutáni mérkőzésén Békés megye legjobbjai ellen stílszerűen egy békés 0–0 volt az eredmény, vasárnap azonban megállíthatatlanul menetelt a Csank-csapat; előbb Jász-Nagykun-Szolnok megye válogatottja ellen diadalmaskodott, majd Bács-Kiskun megyét is két vállra fektette, egyaránt 1–0-s különbséggel, így a házigazda veretlenül, 10 ponttal nyerte meg a 2-es csoportot. A torna legjobb kapusa a győztes gárdából került ki Kertész Ferenc személyében, valamint a nagykőrösi Valkai Tamás középhátvédként lett társgólkirály a maga két találatával. A legjobb mezőnyjátékosnak a Csongrád megyei kapitányt, Kökény Tamást választották az arra jogosultak.

Az esemény kommunikációjára nagy hangsúlyt fektetett az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága, hiszen nemcsak a közép-magyarországi régió sportlapjában, a Sportszeletben volt folyamatosan beszámoló a tornáról, hanem az igazgatóság honlapja, valamint annak Facebook-oldala is élőben tudósított a mérkőzések alakulásáról. A közösségi oldalra emellett képgalériák és videó-nyilatkozatok is rendre felkerültek, mindkét napról önálló összefoglalókkal, biztosítva ezzel azt, hogy az érdeklődők frissen értesülhessenek az aktuális történésekről. Mindemellett egy 24 oldalas, színes programfüzet készült, melyben az érintett igazgatóságok, a megyei válogatottak keretei voltak feltüntetve, és egyéb érdekes információkról tájékozódhatott, aki a helyszínen azt a kezébe vette. Legjobban talán az a vélemény tükrözi a torna sikerességét és létjogosultságát, melyet a Pest megyei válogatott egyik játékosa mondott december 7-én, a közös vacsorán: „Lehet, hogy a nevében ez egy amatőr sorozat, de mi most egy pár napig profinak érezhettük magunkat.”

Az országos négyes döntőt az MLSZ Csongrád Megyei Igazgatósága szervezi december 13-án, szombaton, ahol Pest mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Győr-Moson-Sopron megye csapata verseng majd a végső győzelemért. Az elődöntők párosításait előző nap, pénteken este sorsolják majd, másnap délelőtt pedig Makón, illetve Hódmezővásárhelyen vívják az első mérkőzéseket, míg délután a helyosztók következnek.

A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS