Főoldal > Győr-Moson-Sopron > A Ménfőcsanak nyerte a férfi Amatőr Kupát

A Ménfőcsanak nyerte a férfi Amatőr Kupát

A WHB-Ménfőcsanak nyerte a férfi Amatőr Kupa-döntőt, amelyben a Magyar Kupában legtovább eljutó két amatőrcsapat vívott egymással.

Szerdán 18.00-tól, a Förch Női Magyar Kupa-döntőt követően rendezték meg a férfi Amatőr Kupa-döntőt, amelyben a Magyar Kupában legtovább eljutó két amatőrcsapat, a Baktalórántháza VSE és a Ménfőcsanak ESK mérkőzött meg egymással.
A baktalórántházi kék-fehérek a mostani idényben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei I. osztály tagjai, ott erős középcsapatnak mondhatják magukat. Az egyesület mindig nagy jelentőséget tulajdonított a Magyar Kupa-szereplésnek, amit bizonyít, hogy többször is feljutott az országos főtáblára, a múltban búcsúztatott több NB I-es és NB II-es csapatot is (köztük a Nyíregyházát és a Diósgyőrt is). Éppen negyedszázaddal ezelőtt, 1992. május 10-én, Békéscsabán, az ugyancsak szabolcsi Ibrányi Se elleni 4–3-as sikerrel megnyerte az Amatőr-kupa elődjét, a Szabad Föld-kupát. A Magyar Kupa 2016–2017-es idényében 4–4-re végzett, majd tizenegyespárbajban kiejtette az NB II-es Cigándot, így az egyik legjobb, a megyei bajnokságokban szereplő csapatként zárt.

A szintén kék-fehér színeket viselő, de a szerdai döntőben zöld-piros mezben pályára lépő ménfőcsanakiak eleinte a Törekvés nevet viselték, azóta több névváltáson is átesett az egyesület. A nyolcvanas években több felejthetetlen mérkőzést játszott a ménfőcsanaki legénység, 1984. február 26-án, például, az NB I-ben a bajnoki címet védő Rába ETO látogatott a „csanaki” pályára, az MNK legjobb 16 közé jutásért vívott mérkőzésre.
A Ménfőcsanak a Magyar Kupa 2016–2017-es idényében a főtáblán tizenegyesekkel legyőzte az Ajkát, majd ugyan 1–0-ra kikapott a Soroksár SC-től, mégis továbbjutott, miután az ellenfélnél jogosulatlanul szerepelt egy játékos. Így az egyik legjobb, a megyei bajnokságban szereplő csapatként zárt a sorozatban.
A két csapat döntője végül a Ménfőcsanak sikerével ért véget az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Baktalórántháza–WHB Ménfőcsanak 0–2 (0–1)
Amatőr Kupa-döntő, Új Hidegkúti Nándor Stadion, 400 néző. V.: Bogár.
Baktalórántháza: Tóth K. – Lakatos, Kántor (Molnár L., 61.), Kozma, Marics, Csordás, Rákóczi (Nagy T., 7.), Sitku, Miskolczi (Geda, 68.), Pénzes, Pálfi. Edző: Illés László.
Ménfőcsanak: Ficsor – Ilkovics, Szalai, Visy, Horváth R., Orbán (Kertész, 67.), Püspök (Fazekas, 85.), Farkas B. (Szekeres K., 46.), Fajkusz, Papp R., Ködmön. Edző: Mayer János.
Gsz.: Fajkusz (40.), Szekeres K. (58).
Kiállítva: Lakatos (77.), Molnár L. (89.).
A találkozót – végig kézben tartva – magabiztosan nyerte a Győr-Moson-Sopron megyei gárda. Fajkusz révén az első félidő hajrájában jutott vezetéshez, majd szünet után gyorsan növelte előnyét, amit megtartott az összecsapás végéig. A Ménfőcsanak másodszor szerepelt az amatőrcsapatok számára kiírt sorozat fináléjában, 1984-ben még nem sikerült, ami most: a csapat ezúttal elhódította a rangos serleget.
Mayer János: – Jól felkészültünk, több információnk is volt az ellenfélről, amely helyenként durván játszott, ám végig kontrolláltuk az összecsapást. Nehéz mérkőzés volt, megérdemelten győztünk és arattuk ezt a számunkra történelmi sikert.
Fajkusz László: – Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült elhódítanunk ezt a kupát. Számomra ez azért is volt fontos, mert nyáron átadom a helyem a fiataloknak és befejezem a labdarúgást. Örülök, hogy egy ilyen profi körülmények között rendezett, sikeres döntő részese is lehettem.
Turbék István, a Ménfőcsanak elnöke: – Bíztam benne, hogy mi leszünk a kupagyőztesek, nagyon sokat tettek ezért a fiúk. Sokat küzdöttek, hogy a kupában idáig eljussanak. Ez volt az első lépés az álmainkhoz, ugyanis van még két cél, amit idén el szeretnénk érni. Bízom benne, ezek is sikerülnek.
Női Magyar Kupa, döntő
Ferencváros–ETO FC Győr 6–0 (4–0)
Új Hidegkuti Nándor Stadion. V.: Urbán.
FTC: Samu (Németh J., 83.) – Vidovenyecz, Szeitl, Zlidnis, Mosdóczi – Fenyvesi E., Bognár E. (Nagy Á., 73.), Csankovics – Poljak, Zágor (Orji, 62.), Bulatovics. Vezetőedző: Dörnyei Balázs.
ETO: Szőke Nagy – Fél P., Gődér, Fleck, Fél A. – Kovács L. (Kalmár V., 46.), Sárosi (Szűcs L., 87.), Dénes D. – Öreg, Süle (Dikanová, 46.), Németh L. Vezetőedző: Horváth Tamás.
Gsz.: Poljak (2.), Bulatovics (5., 22.), Zágor (40.), Fenyvesi E. (57., 91.).

(mlsz.hu, Kisalföld. Fotó: mlsz.hu)