Főoldal > HÍREK > A Pest megyei futsal továbbfejlesztését is segítik a TAO-pályázatok

A Pest megyei futsal továbbfejlesztését is segítik a TAO-pályázatok

Az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság a téli (nagypályás) holtszezon átfutballozása (átfutsallozása), a futsal további népszerűsítése, valamint a versenyek játéknapjainak kiszámíthatóbbá tétele (tervezhetőség) érdekében a 2002 óta zajló Futsal7vége-sorozatok megreformálását tervezi a 2017/2018-as bajnoki évadra. Tekintettel arra, hogy a szakmai célokkal összhangban állnak a 2017/2018-as TAO-pályázati időszakra vonatkozó értékelési elvek, a klubok részéről elvárt nagyobb aktivitás több forrás elérését teszi lehetővé számukra.

A 2017/2018-as TAO-pályázat keretén belül az utánpótláscsapatokkal rendelkező sportszervezetek – utánpótlás-nevelés támogatása jogcímen – futsalcsapatok versenyeztetésére is igényelhetnek támogatást.

1., a futsal szakágban, megyei versenyrendszerben szereplő utánpótlás-együttes esetén egy évre a csapatonkénti támogatás összege 500.000 Ft;
2., amennyiben a verseny bajnoki rendszerben kerül megrendezésre (ez a terv a Futsal7vége-sorozattal), a támogatás összege 1.000.000 Ft lehet csapatonként.

Fontos információ, hogy nem csupán futsalklubok pályázhatnak futsalcsapatok versenyeztetésének támogatására, hanem azon sportszervezetek is, amelyek elsősorban nagypályás csapatokat versenyeztetnek, de a téli időszakban részt vesznek a Futsal7vége küzdelmein vagy bármilyen más futsalversenyen (-bajnokságban).

(A TAO-pályázatról részletesebben a http://www.mlsz.hu/fejlesztesek/ oldalra kattintva tájékozódhatnak, vagy telefonon Rózsa Bálint, TAO-s régiófelelősnél, telefonszám: +36 30 774 26 92.)

Az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság évek óta törekszik arra, hogy a futsal szakág népszerűbbé váljon, s hogy minél több helyen űzzék a futball ezen változatát is. Mindezen törekvések egyébként azt szolgálják, hogy az összesen mindössze 5-6 hónapos labdarúgó versenyidőszakon kívül a 2-3 hónapos tél is – teremben, szervezett keretek között rendezett futsalmérkőzésekkel – állandó versenylehetőséget biztosítva teljen el, jelentősen megnövelve a focival töltött időszakot, a labdaérintések számát.

A célok hatékonyabb megvalósítása érdekében, a klubok plusz aktivitásához szükséges erőforrások enyhítésére kiváló lehetőséget nyújt a TAO-pályázat, amelynek beadási határideje április 30., illetve lévén ez a nap vasárnap és másnap ünnep van, így május 2., kedd.

Az igazgatóság tervei szerint a következő Futsal7végék már – majd’ minden korosztály esetében – inkább hasonlítanának bajnoki, mint kuparendszerre. A felnőtt férfiak (ideértve az öregfiú korosztályt is) kivételével ez hasonló lebonyolítási formát eredményezne, mint amilyen az idei évadban a fiatalabb (U11, U13 és U15) korosztályok versengésénél már bevezetésre került. E szerint a nevező csapatok nagyobb létszámú (8-12 csapatos) csoportokba kerülnének majd besorolásra, azonban természetesen egy napon a megszokott 2-3 mérkőzésnél többre nem kerülne sor, tehát a nevező együttes nem egyszerre mérkőzne meg az összes csoportellenfelével. Ami nem változik, hogy a sorozat a nevéhez immáron 2002, az első téli Pest megyei teremtorna óta hűen továbbra is hétvégenként (az elképzelések szerint kéthetenként) zajlana.

A fiatalabb korosztályokban (a legkisebbektől az U15-ös korcsoportig) – ahol általában nagy létszámmal neveznek a csapatok – elképzelhető, hogy erősorrend szerint két osztályban zajlana a verseny, s a nevező sportszervezet döntené el, hogy I. vagy II. osztályban kíván elindulni.

További fontos információ, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a Futsal7végén való indulással kiváltható lenne a kötelező téli OTP Bank Bozsik-programbeli futsaltornákon való részvétel.

Az említett tervek a felnőtt korosztály küzdelmeit is érinthetik. Nagyon valószínű, hogy a felnőtt Futsal7vége-sorozat és az I. osztályú megyei felnőtt bajnokság összevonásra kerülne. Már csak azért is, mert a tervek szerint a jövő évadban beindulnak a regionális NB III-as futsalbajnokságok is. A tervek szerint az összevont megyei futsalbajnokság mérkőzéseit továbbra is hétköznap esténként rendeznénk meg, ezáltal a nagypályás bajnoki szünet ideje alatt a csapatok az egyik hétközi edzésüket ki tudnák váltani a futsalmérkőzéssel. Ráadásul a téli időszakban továbbra sem maradnának hétvégi futball nélkül a Pest megyei labdarúgók, hiszen – ahogy az már megszokottá vált – januártól gőzerővel zajlanak majd a téli műfüves bajnokság összecsapásai.